Érdemes hideg időben indulás előtt melegíteni az autót?

Érdemes hideg időben indulás előtt melegíteni az autót? Mindenkinek van egy kialkotott véleménye, hogy kell-e télen hosszasan melegíteni az autót vagy nem?

A motor melegítés ellen érvelő felhasználók azzal indokolják érveiket, hogy miért kellene melegíteni a motort hisz a mai modern befecskedezéses autóknak tökéletes kifinomult motorvezérlési rendszereinek köszönhetően semmi szükség. Szinte azonnal el lehet indítani zord és hideg időjárási körülmények között is.

Öreg autóm van. Mi a teendő?

Arra a kérdésre válaszolva hogy, “öreg autóm van, mi a teendő?” Ha egy öreg idejét múlt leharcolt sok kilóméteres autót hajtasz legyen szó dízel vagy benzinesről mindenféleképpen bekell melegíteni. Minimum 5 percig járatni kell az autó motorját, hogy az olaj felmelegedjen. Siettetni nem ajánlatos mert súlyos károkat okoz a motorban.

A benzin párolgása a hideg időben elég csekély, és ezért porlasztás is nehezebben megy. Folyós halmazállapotban kerülhet a henger falához. A másik indok: az olaj felmelegítésének időre van szüksége, és hogy mindenhova eljusson a motorban és a kellő hatását ki tudja fejteni.

A motor amíg hideg, gyenge és egyenletlen az égés, a befecskendező rendszer a beömlő levegő egy részét lefojtja, hogy kompenzálja a körülményeket, így benzinben többlet keveréket alkot, de nem válik a motor előnyére. Amint az alkatrészek kezdik elérni a kell hőmérsékletet úgy javulnak a körülméyek. Ha a motor már kellően elérte a megfelelő hűfokot a benzin megfelelően el ég az égéstérben. A motor egyenletesebben fog járni. Aminek az eléréséhez némi idő kell.

Hasznos tanácsok ha fiatal autód van!

Még egy vadonatúj autó esetében is célszerű várni egy fél percet, hogy a hideg, sűrű motorolaj eljuthasson az olajteknőből a megfelelő helyekre. De összességében igaz, be tudod indítani és akár azonnal útra is kelhetsz vele, a kocsi pedig menet közben gyorsabban bemelegszik.

 

Ha bármi kérdésed van keress nyugodtan!

Írj nekem e-mail-t vagy az oldalomon kattints a kapcsolat gombra.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Leave a Replay