"P" rendszám használatának szabályai

P rendszám jelentése

A P rendszám iránti érdeklődést egyre több ismerősömtől hallom.  Vannak iparágak és területek amik P rendszám nélkül nem tudnak működni mint például: autókereskedések, autógyárak, autószervizek stb… Sokan mégis másra használják mint amire igazából való. Ezt a blogbejegyzést azért írom, hogy meg ismerjük a “P” rendszámot. A “P” betű a próbarendszámot jelenti, amit olyan járművekre helyeznek fel ami magyarországi forgalomból kivont, vagy külföldi okmányokkal rendelkezik. Igazság szerint arra szolgál, hogy szervizekbe, fényezőhöz, vagy műszaki vizsgára vigyük el az autót. Viszont egyre többen használják hétköznapi közlekedésre is.

P rendszám igénylésének feltételei

A próbarendszám igénylésének feltételei. Azok a cégek vagy szervezetek igényelhetnek  próbarendszámot, akiknek a főtevékenységük szerint autókereskedelemmel foglalkoznak.
Amely cégek megfelelnek az előírásoknak azok évente közel 300.000Ft-ot fizetnek, hogy használni tudják. Általában kereskedelmi vagy javítási céllal szokták felhelyezni a P rendszámot.  Ha a cégbe nem bejelentett személy vezeti vagy a jogtulajdonos vagy a munkaviszonyban álló személy nincs jelen, akkor az súlyos büntetéssel jár. Ha a P rendszám jogi tulajdonosa vagy a munkaviszonyban álló személy az autóban ül akkor vezetheti olyan illető aki nincs a cégbe bejelentve.

P rendszám előírásai

A “P” rendszám szigorú előírásokhoz van kötve mint például nem lehet vontatni, sem áruszállításra és személyszállításra sem használni. Viszont van lehetőség arra, hogy külön kérvényezzük ezeknek feloldását. Ami annyit jelent hogy egy írásos határozatot kell benyújtani az adott hivatalba ahol ezt engedélyezhetik. Minden esetben indulás előtt naplót kell vezetni, melyben az indulás időpontját és a helyszínt és az érkezés időpontját kell megadni. Továbbá a jármű alvázszámát és a cég részéről a P-rendszámos jármű vezetésére jogosult személy nevét.

Próbarendszám bérlés hátrányai

Fontos, hogy olyan cégek használhatják a “P” rendszámot akiknek engedélyük van rá! Eladni vagy továbbadni tilos,  büntetés jár érte. Az utóbbi időben visszaélések miatt nagyon sok P rendszámot vontak be. Nagyon sok hirdetést lehet találni az interneten, hogy 5-10 ezer ft/ nap áron bérbe adják és sokan életben is tartják ezt az iparágat. Ami annyit von maga után, hogy hivatalosan használó P rendszámmal el látott forgalomban résztvevő autókat sem hagyják békén a rendőrök.

Biztosítás P rendszámra

A próbarendszámot, az ideiglenes forgalomba tartási engedélyben (indítási napló) feltüntetett jogosult személy, vagy vele munkaviszonyban álló személy vezetheti. Magyarul, aki be van jelentve a cégbe alkalmazottként ő vezetheti ideiglenesen a P rendszámmal ellátott gépjárművet. Egy évre a biztosítás 2021-2022 között 270.000Ft volt ami évről-évre változik. A díj megfizetése kötelező mert másképp nem lehet a hivatalból igényelni.

Szabálytalan P rendszám használat büntetés

Jól hangzik a pár ezer ft-os bérbe adási díj, amíg nincs vele baj. Ha szabálytalan igénybevételről van szó akkor a rendőr a rendszámot is elveheti és pénzbírságot szabhat ki . Nem csak a bérbe adót büntetik hanem a bérbe vevőt is. Tovább adni és illetéktelen személyeknek használni tilos!

P rendszám használata külföldön

A hatályos jogszabályok értelmében Magyarország és Ausztria ugyanis kölcsönösen nem fogadja el egymás ideiglenes rendszámait. Osztrák hatóság szerint a P rendszám nem egy konkrét gépjárműre szól így ennek értelmében Ausztriában nem használható. Ausztrián belül kereskedelmi céllal szállított vagy keresztül csak olyan ideiglenes rendszámmal engedélyezett, ahol a biztosítás a gépjárműre szól. Németül “Überstellungskennzeichen”. A magyar hatóságnál az a gyakorlat ha mindent rendben találnak az osztrák próbarendszámos autóval akkor elengedik. Ugyanígy igaz Ausztria határmenti területein a magyar P rendszámos autók tovább engedésére, büntetéstől nem kell tartani. Azonban az osztrák rendőrök valóban levehetik a rendszámot és büntetést szab ki Passau-Linz-Wels városokat összekötő autópálya szakaszon és Magyarországra vezető útszakaszon. Tilos tranzitra használni az osztrák területet ideiglenes rendszámmal a rendőrök nem szeretik az íly módon Németországból haza közlekedőket. Ausztriából viszont haza lehet jönni P-rendszámmal. 

Jó tanács

Az esetleges kellemetlenségek elkerülése végett egy jó tanácsot tudok adni. Bízzunk meg egy profi céget ( mint mi ) akik biztonságosan elvégzik az autószállítást külföldről. Vállalunk autószállítást Németországból, Hollandiából, Belgium és Ausztriából. Ha mégsem a tréleres autószállítás lenne a megfelelő opció akkor esetleges lerobbanás esetén külföldről is vállalunk autómentést. Bővebb információ elérhető az autómentés külföld-ről menüpont alatt.

(Ez a blogbejegyzés tájékoztató jellegű, felelősséget nem vállalunk az esetleges változásokat követő büntetésekre!)

Kérdés esetén, írjon nekem email-t vagy az oldalamon kattints a kapcsolat gombra.

Köszi, hogy elolvasta. Ha tetszett ez a blogom bejegyzésem ajánlom a többit is: