Téli gumi használat szabályai Európában

Nincs egyhangú szabályozás a téli gumik használatára Európában. Sok országban nem kötelező, viszont ajánlott az adott évszakhoz megfelelő gumiabronccsal közlekedni. Egy baleset résztvevőjeként a ha nem megfelelő gumival szerelt autóval okozunk kárt a büntetés jelentős lehet. Egységes szabályozás Európában nincs a téli abroncsok vagy a hólánc használatára. Mindenkinek tájékozódnia kell az ország előírásairól.

Ausztriában a téli gumi használatra szigorúak az előírások. November 1. és április között kötelező a minimum 5mm-es téli gumiabroncs használata, és a két hajtott kerékre a hólánc megléte. A szabályok figyelmen kivül hagyása 35 eurotol akár 5000-ig is terjedhet.

Magyarországon nem kötelező a téli gumiabroncs használata, de a biztonság kedvéért ajánlott.

Szlovéniában november 15. és március 15. között két opció közül választhatunk. Legalább két hajtott keréken minimum 3mm-es profilmélységű guminak kell lenni, vagy hóláncal kell rendelkezni. Hólánc kötelező tartozék, kijelölt útszakaszon használni is kell!

Horvátországban november 15 és április 15 között kötelező az M+S jelzésű gumiabroncs használat, a hajtott kerékre a hólánc megléte.

Szerbiában november 1-től április 1-ig kötelező legalább a 4mm-es profilmélységű téli gumi használat és a hólánc megléte.

Romániában a téli gumi használat csak 3.5 tonnánál nagyobb vagy 9 embernél többet szállító járművek hajtott kerekein kötelezőek. Személyautóknál nincs külön szabályozás de ajánlott M+S jelzéssel ellátott gumiabronccsal közlekedni.

Ukrajnában nincs téli gumira szabályozás, hólánc használata csak hóval vagy jéggel borított útszakaszra engedélyezett.

Szlovákiában a téli gumiabroncsok használata november 15 és márccius 31 között a 3.5 tonna feletti járművek hajtott kerekeire kötelezőek, minimum profilmélység 3mm. Hóláncot kell tartani az autóban, használatát táblák jelzik az útviszonytól függően.

Németországban nem kötelező a téli gumik használata, de az időjáráshoz megfelelő gumiabroncsot kell használni. Egy ellenőrzés során ha a rendőr nem találja biztonságosnak az adott gumit bírságot is kiszabhat.

Csehországban november 1-től május 1-ig a 3.5tonnát meghaladó gépjárművökön kötelező a használat táblával jelzett útszakaszon, minimum a hajtott tengelyen.

Luxemburgban tiltják a vegyes gumik  használatát ezen kívül a téli gumik használata nem kötelező, de hideg időjárási viszonyok mellett ajánlott.

Svájcban a nem megfelelő gumi abroncs hiánya súlyos következményeket von maga után.

Lengyelországban nem kötelező a téli gumi és a hólánc használata, de ajánlott.Szintén így van Oroszországban, Belgiumban, Dániában, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Törökországban, Romániában és Szerbiában. 

Svédországban kötelező a téli gumi. A szélsőséges időjárási viszonyok miatt többnyire szöges gumikkal járnak.

Kérdés esetén, írjon nekem email-t vagy az oldalamon kattints a kapcsolat gombra.

Köszi, hogy elolvasta. Ha tetszett ez a blogom bejegyzésem ajánlom a többit is: