Vadgázolás bejelentés és további teendők

Vadgázolás

Szeptembertől november közepéig lehet számítani több helyen az állatok megjelenésére a szarvasbőgés idején. Sokszor veszélyérzet és körültekintés nélkül ugranak ki az arra haladó jármű elé. Különösen az erdős szakaszon kell figyelni.
A statisztika szerint évente 14-15 ezer vadat gázolnak el legtöbbjük őz és nyúl. Különösen ősszel nagy a szarvasbaleset veszélye.

Vadgázolás bejelentés

Rendőrt kell hívni a helyszínre! Egyrészt, értesíti az illetékes vadásztársaságot, másrészt minden körülménye hitelesen, fotókkal dokumentált legyen. A pontos jogi felelősség megállapítása miatt.

Vadgázolás felelőse

Vadgázolásnak legalább 3 felelőse van, akiknek a felelősségét vizsgálni kell:
– Gépjármű vezetője
– Illetékes vadásztársaság
– Közútkezelő
Van egy olyan tény amivel a jog nem tud mit kezdeni az viszont maga a vad. Ha nem tartotta be a gépjárművezető az adott útszakaszra vonatkozó közlekedési szabályokat akkor felelős a vadgázolásért. Mint például, gyorsan haladt a vadveszélye tábla jelzésű útszakaszon.

Mekkora a megengedett sebesség a vadveszélyt jelző táblával ellátott útszakaszon?

A KRESZ szerint: “a jármű sebességét úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell.”

Vadkár kötelező biztosítás megtérítés

Több biztosítónál köthető a kötelezőbiztosítás mellé úgynevezett vadkár-kiegészítő biztosítás. Kevesebb biztosítónál ugyan, de elérhető. Ennek előnye, hogy jóval olcsóbb, mint a casco, hiszen nem kínál széles körű védelmet, csak vadkár esetén fizeti az autónkban bekövetkező kárt (vagy annak egy részét). 

Casco vadgázolás esetén

Kgfb. az általunk okozott kárt fizeti ki. Viszont, a casco a saját káreseményünkre nyújt védelmet.Egy teljes körű casco biztosítás kötés esetén bárminemű törés történik ami lehet vadkár esetén is érdemben védekezhetünk.

Vadkár eszmei értéke és megfizetése

Egy kifejlett őzsuta testtömege 10 és 35 kiló lehet, eszmei értéke 300 ezer, a vadhús értéke pedig 25 ezer forint. A károkozást a helye szerinti vadásztársaságnak kell megtéríteni.Annak a vadásztársaságnak a felelőssége, amelynek területéről a vad kiugrott.

Vadgázolás autópályán

Vadásztársaságnak van felelőssége bizonyos esetekben: autópályák, illetve gyorsforgalmi utak mentén történt vadgázolásnál a vadásztársaságok felelőssége, hogy a lezárt területről ne szabaduljon ki az állat, és ne okozzon forgalmi balesetet. Ilyenkor a vadásztársaságok peren kívüli megegyezéssel próbálnak dűlőre jutni az autóssal. Vadásztársaságok kezdeményezték a vadveszélyt jelző táblák kihelyezését a közútkezelők felé, hogy autópályákra való kihelyezését. Ezzel ellentmondva a felelősségi szabályokra, hogy ki oldja fel az ellentmondást az autópályán engedélyezett sebesség és a vadveszélyt jelző táblával jelzett útszakaszon való haladás között.

A vad haza vitele gázolás után

Vadgázolás esetén a vadállatot hazavinni tilos! Tudni illik, hogy a vad a vadásztársaság tulajdonát képezi. Ha valaki haza viszi, lopást követ el ami 50.000 ft érték határig szabálysértés afölött bűncselekménynek minősül.

Vadgázolás elleni rendszer

A fentebb említett casco, illetve a biztosításba külön beépíthető vad gázolás kiegészítő mellett lenne még egy eszköz ami a védelmünket szolgálja. Aminek a neve Siren7. Ez az eszköz egy vadriasztó síp rendszer mely 120 db-es hangerőt meghaladó hangon hívja fel az állatok számára a jármű érkezését. A vadriasztó hangereje frekvenciatartománya tartománya miatt az autóban nem észlelhető, motoron a menetzajtól nem hallható. Országúton haladva akár 300 méterről is hallható az állatok számára. Formatervezése dizájnos, könnyen felszerelhető időtálló nano carbon, szénszálas műanyag.

Kérdés esetén, írjon nekem email-t vagy az oldalamon kattints a kapcsolat gombra.

Köszi, hogy elolvasta. Ha tetszett ez a blogom bejegyzésem ajánlom a többit is: